Henkipaja
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Henkipaja

Henkisyydestä kaikille kiinnostuneille


Et ole sisäänkirjautunut. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy

biokemiasta, lääkkeistä ja ravintolisistä, about biochemistry, medicines and nutritional supplements

Siirry alas  Viesti [Sivu 1 / 1]

Admin


Admin

noin valmis kirjoitus biokemiasta, lääkkeistä ja ravintolisistä, liittyen mm. masennuksen hoitoon. nykyinen lääketiede pyrkii hoitamaan masennusta biokemiallisesti, joten tein artikkelin asiasta, katsoen sitä muutamasta näkökulmasta. masennus on yksi länsimaiden suurimmista sairauksista, ja meidän on opittava ymmärtämään sitä hoitaaksemme sitä. saatan muokata vielä. lähinnä suomeksi, englanninkielisiä linkkejä. a somewhat ready writing about biochemistry, medicines and nutritional supplements, mostly regarding depression. mostly finnish, a lot of links are in english.johdanto

elämme nykyään voimakkaasti niinkutsutun luonnontieteen kautta toimivassa yhteiskunnassa. vain suurilla yrityksillä on rahaa tehdä suuria tutkimuksia, ja suuria yrityksiä johtaa raha. jos tutkii suurien tutkimusten rahoitusta, niitä ei voi aina pitää puolueettomina. moni luontaislääkinnästä ja elämäntyylin muutoksista kiinnostunut suomalainen terveysalan ammattilainen on erotettu liitoista ja töistä. kuitenkin monet biokemiallisesti luonnollisemmat lääkkeet ja lääkeyhdisteet, ravintolisät ja ymmärrys elämäntyylistä alkavat saavuttaa suosiota myös lääkärien keskuudessa.

pioneerit toimivat yleensä vähillä resursseilla, ja heillä on vastustusta. kaikilla historian suuremman luokan pioneereilla asia on niin. uusi ymmärrys aina kasvaa pienestä. yleinen mielipide sanoo aina, että sen ymmärrys on täydellinen, mutta uusi ymmärrys muuttaa sen. sinänsä käsittämätöntä, että ihmiset eivät halua kokeilla mitään, vaan luottavat auktoriteetteihin. oma kokemus kertoo jotain myös asian toimivuudesta. se on hyvä muistaa.

maailman- ja elämänkatsomukset ovat kokeneet muutoksia muutamien vuosisatojen välein. nyt voi olla aika uudelle muutokselle.


mieliala, paniikkihäiriö ja vuorokausirytmi:

moni herkkä ja varsinkin henkisyydestä kiinnostunut henkilö kokee nykyään ongelmia mielialassa, paniikkihäiriöitä ja ongelmia vuorokausirytmissä. itsellä on kokemusta niistä, ja tunnen monia, joilla on myös. nykyinen maailma on vaikea herkille. yleisimmät psykiatriset lääkkeet mielialan ja paniikkihäiriön hoitoon ovat nimeltään ssri:t. kaikki kemialliset yhdisteet toimivat aina kokonaisvaltaisena järjestelmänä. jos lisätään vain yhtä kemiallista yhdistettä, heikennetään tasapainoa. ssri-lääkkeet vaikuttavat serotoniiniin. on huomioitava, että kun kaikki kemialliset yhdisteet luovat tasapainon, niin kun yhden kemiallisen yhdisteen vaikutus voimistuu suhteessa muihin, se tuottaa epätasapainotilan. serotoniini tuottaa esimerkiksi ärtymystä, ja kun sitä on paljon suhteessa muihin aineisiin, ärtymys on voimakas. lääkkeillä pyritään parantamaan joidenkin välittäjäaineiden epätasapainotilaa. kun se on parantunut, lääke pitäisi lopettaa, mutta niin ei yleensä tehdä. koko biokemiallinen tasapaino on monimutkainen. olin aku kopakkalan luennolla, ja keskustelimme joistain asioista hänen kanssaan. hän mainitsi myös asian, jonka on tainnut mediassa mainita: objektiivisten tutkimusten mukaan masennuslääkkeet keskimäärin kroonistavat masennuksen. objektiivisten tutkimusten mukaan masennus häviää hoitamatta keskimäärin muutamassa kuukaudessa, mutta lääkkeet pidentävät sitä. suomessa jatkuvasti sadattuhannet ihmiset käyttävät pitkäaikaisesti mielialalääkkeitä, eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksia tiedetä.

on myös kysyttävä, mistä jatkuvasti lisääntyvä masennus johtuu. kaikki olotilat ovat osa elämää, ja meidän on kysyttävä, mistä ne johtuvat, niillä on yleensä joku viesti. vasta kun tiedämme, mistä masennus johtuu ja ymmärrämme, miten voimme vaikuttaa siihen, voimme toimia ja asennoitua tämän ymmärryksen perusteella. yleinen psykologia ei omasta kokemuksestani osaa käsitellä kaikkia kysymyksiä, se on nähdäkseni tuki tietyksi ajaksi. olin joskus yleisillä psykologeilla, myöhemmin olen lukenut puolueettomia tutkimuksia, joiden mukaan psykologinen hoito auttaa silloin, kun potilas ottaa hiljaisia taukoja asioiden pohtimiseen. itse otin niitä, ja olen varmaan aina ollut sentyylinen.

serotoniini on hermoston välittäjäaine, kemiallinen nimi on 5-hydroksitryptamiini, lyhennettynä 5-ht. ssri:t vaikuttavat sen käsittelyyn lisäten sen määrää hermoreseptoreissa. serotoniiniin liittyviä kokonaisuuksia ovat monoamiinit, joihin serotoniini kuuluu, ja niiden lisäksi gaba ja asetyylikoliini. kaikista läheisimmin serotoniinin kanssa toimiva aine on toinen monoamiini nimeltään dopamiini, jolloin myös sen toimintaan olisi vaikutettava serotoniinin kanssa. itselläni on kokemusta ssri:stä, ja on hienoa nyt tietää enemmän. nyt kun olen ottanut melatoniinia, jota olen kokenut olevan minulla liian vähän ainakin sen jälkeen, kun otin ssri:tä nimeltä cipralex, jonka vaikuttava yhdiste on escilatopraami, koen, että oloni on tasapainoisempi, ja ne vaikutukset, mitkä tuo lääke aiheutti monta vuotta sitten, alkavat vähetä. melatoniinia otan nukahtamiseen, sitä kannattaa ottaa kuitenkin vain väliaikaisesti. on huomioitava, että mielialalla ja välittäjäaineiden määrällä ei olla tutkimuksissa nähty olevan yhteyttä toisiinsa. sikäli kuin kyseisten välittäjäaineiden lisääminen vaikuttaa mielialaan, tieteilijät arvioivat, että ne vaikuttavat aivojen rakenteisiin ja plastisuuteen.

serotoniinin, gaban, dopamiinin ja asetyylikoliinin yhteys toisiinsa: http://blog.paleohacks.com/serotonin-and-gaba-inhibitory-neurotransmitters/#
Passion Flower in glycerin to boost GABA
Serotonin often responds well to St. John’s Wort.  Try it for a month or two to let it build in your system, BUT DO NOT TAKE ST. JOHN’S WORT IF YOU ARE ALREADY TAKING PRESCRIPTION ANTI-DEPRESSANTS.  And while I’m writing in capital letters, let me add this:  DON’T STOP ANTI-DEPRESSANTS SUDDENLY OR WITHOUT MEDICAL SUPPORT.

bee pollen has a lot of acetylcholine: http://www.alternativescentral.com/beepollen.htm

karnosiini->gaba  http://www.tritolonen.fi/uutiset/822-paniikkihairio-aivoissa-on-valittajaaineen-puutos

monoamiinit voivat yksinkertaisesti toimia hermoston välittäjäaineina ja hormoneina. asiaan liittyviin monoamiineihin kuuluvat tunnetuimpina rentouttavat tryptamiinit serotoniini ja melatoniini ja aktivoivat katekoliamiinit dopamiini, noradrenaliini ja adrenaliini. tryptamiinit tehdään aminohaposta nimeltään tryptofaani ja katekoliamiinit tehdään aminohaposta nimeltään tyrosiini (thyroid, kilpirauhanen). tyrosiini auttaa myös tekemään melaniinin, joka on kehossa tärkeä aine. (1) (2)

tryptamiineista:

tryptofaani https://fi.wikipedia.org/wiki/Tryptofaani https://en.wikipedia.org/wiki/Tryptophan
artikkelista:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Tryptophan_metabolism.svg/580px-Tryptophan_metabolism.svg.png

L-Tryptophan vs 5-HTP - Which One Is Better? https://liftmode.com/blog/l-tryptophan-vs-5-htp/#_ftnref6
arikkelista: However, one thing to think about when considering L-Tryptophan vs 5-HTP is that, because 5-HTP is so effective, your body may start to build a tolerance to the effects of 5-HTP after a while. This has not yet been shown by researchers, but may theoretically occur after prolonged used of 5-HTP. L-Tryptophan, on the other hand, while more subtle in effects, may be safer and healthier for long-term use. Also, L-Tryptophan supplements have less chance of interacting with medication than 5-HTP.

kuitenkin, artikkelissa on tutkimus, jossa selviää, että 5-htp:lla on jo tutkitusti mahdollisesti huonoja vaikutuksia yksin otettuna. saavutaan tryptamiinien ja katekoliamiinien yhteisvaikutukseen.
5-HTP efficacy and contraindications https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415362/
artikkelista:
on oltava sama suhdanne l-tryptofaania, l-tyrosiinia yms.
kaksi kaavaa, miten l-tryptofaaniryhmän ja l-tyrosiiniryhmän kemialliset yhdisteet vaikuttavat toisiinsa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415362/figure/f1-ndt-8-323/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415362/figure/f2-ndt-8-323/
tutkimuksessa pyritään luomaan monoamiinien optimointi.

toisesta kaavasta nähdään, että 5-htp vähentää dopamiinia, kun taas wikipediasta löytyvästä l-tryptofaanin kaavasta nähdään, että se voi 5-htp:n sijaan tarpeen vaatiessa tuottaa myös n'-formyl-kynureninea.

5-htp:sta lisää: http://www.5htp.com/5-htp.htm

artikkelin tutkimuksen mukaan kannattaa ottaa niin l-tryptofaania kuin 5-htp:ta, samoin l-tyrosiinia ja l-dopaa, sitä saa eniten mucuna pruriensiksesta eli mucunasta. monoamiinien puutoksiin on pidempiaikaisesti otettava niiden esiasteita. muutamaa viikkoa pidempään käyttöön on otettava niin tryptamiinien kuin katekoliamiinien esiasteita. yksittäiset yhdisteet, varsinkin monoamiinit tai yhdisteet, jotka vaikuttavat niihin suoraan, sopivat vain väliaikaisesti. monoamiinit ovat tarpeen mukaan myös hormoneita, ja niitä ei kannata ottaa paljoa ulkoisesti, varsinkaan eristetysti synteettisesti. itse aloittaisin tryptamiinien lisäämisen l-tryptofaanilla ja budjetin tai rentouden lisääntymisen mukaan seuraavaksi mucunaa. on tärkeää huomata, että l-tryptofaania on syötävä ilman, että syö muita aminohappoja, 5-htp:ta voi syödä kaiken ruoan kanssa. jos tarvitsee melatoniinia, sitä on tasapainotettava tarpeen vaatiessa ensin mucuna pruriensiksella ja sitten l-tryptofaanilla. mucuna pruriensis tasapainottaa, jos melatoniinin vaikutus vähenee, ja l-tryptofaani tasapainottaa, jos alkaa väsyttää hereillä ollessa. kuulemma liiallinen määrä melatoniinia voi vaikeuttaa nukahtamista, voi liittyä l-tyrosiinin ja sen metaboliittien vähenemiseen sen kautta.

muita rentouttavia aineita:

l-theaniini https://liftmode.com/blog/l-theanine-anxiety-connection/
artikkelista: l-theaniini ja kofeiini toimivat hyvin yhdessä, vihreässä teessä on l-theaniinia.

tim ferrisin kirjasta:
Charles Poliquin (hän on kaikista menestynein voimailuvalmentaja, joka valmentaa useiden urheilulajien maailmanmestareita)

“I think the best magnesium out there is magnesium threonate, if I were to pick one. But I prefer taking different chelates. [TF: Dominic D’Agostino also takes magnesium; see page 30 for his thoughts.] So I use glycinate, I use orotate. If you look at the physiology behind it, and there’s a lot of good research that’s really easy to find, every form of magnesium tends to go to a specific tissue. So for example, magnesium glycinate has a preference for liver and muscle tissue; magnesium orotate tends to work more in the vascular system. Magnesium threonate is more of a GABA inducer, therefore it improves sleep. Personally, I take 2g of magnesium threonate at the last meal before going to bed, and I use various forms of chelates like magnesium glycerophosphate from GabaMag [made by Trilogy Nutritional Supplements].”

Another go-to recipe for sleep: glutamine and physician-prescribed probiotics (vary the brands) before bed.

litium on emäksinen alkuaine. sen arvioidaan vaikuttavan hermoston välittäjäaineisiin. nykyään tutkitaan sen käyttöä pienillä annostuksilla.

tim ferrissin kirjasta:
PETER ATTIA

Peter Attia, MD (TW: @PETERATTIAMD, EATINGACADEMY.COM) is a former ultra-endurance athlete (e.g., swimming races of 25 miles), compulsive self-experimenter, and one of the most fascinating human beings I know. He is one of my go-to doctors for anything performance- or longevity-related.

THE LOGIC OF LOW-DOSE LITHIUM
Based on conversations with Peter, I now take low-dose lithium in the form of 5 mg of lithium orotate. The more I read epidemiological studies, the more I’ve come to think of lithium as an essential, or conditionally essential, element. 1 to 5 mg is enough to effectively ensure you are getting the high range of what is naturally occurring in groundwater in the U.S. As a primer, I suggest reading the New York Times piece, “Should We All Take a Bit of Lithium?”* From that article:

Although it seems strange that the microscopic amounts of lithium found in groundwater could have any substantial medical impact, the more scientists look for such effects, the more they seem to discover. Evidence is slowly accumulating that relatively tiny doses of lithium can have beneficial effects. They appear to decrease suicide rates significantly and may even promote brain health and improve mood.

And from Peter: “Lithium is actually really, really safe at low doses—basically anything below about 150 mg—if you have normal kidney function. It’s one of those drugs that got such a bad rap with the large doses that were sometimes needed to treat recalcitrant monotherapy bipolar disorder, but those doses—easily approaching 1200 mg—have nothing in common with the logic above.”

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Monoamine_neurotransmitter
(2) https://fi.wikipedia.org/wiki/Hermoston_v%C3%A4litt%C3%A4j%C3%A4aine#Monoamiinit

yksi asia, mihin unettomuus vaikuttaa, on sukupuolihormonit. ne ovat meidän kunnon, immuniteetin ja terveyden biokemiallinen perusta. tätä ei kerrota lääketiedettä opiskellessa, mutta se on lääketieteellinen fakta, jonka alaa syvemmin ymmärtävät tietävät. niitä tuotetaan eniten nukkuessamme. kummallakin sukupuolella on yleensä liikaa naissukupuolihormonia nimeltään estrogeeni huonossa muodossa eli metyloimattomana ja myös liian vähän miessukupuolihormoneita eli androgeeneja. on hyvä aloittaa estrogeenien metyloimisesta. metyylilahjoittajia on tuoreissa raaoissa kasviksissa. raakojen kasvisten on oltava joko helposti sulavia tai ne on tehosekoitettava eli blendattava tai vaihtoehtoisesti mehustettava. ravintolisistä metyylilahjoittajia ovat b6-vitamiini luonnollisena yhdisteenä, b9-vitamiini ja metyloitu b12-vitamiini trimetyyliglysiini tmg ja metyylisulfonyylimetaani msm, jonka kanssa on otettava molybdeenia.

seuraavana on hyvä lisätä androgeeneja. niille tärkeää on tyydyttyneet rasvat ja välttämättömien aminohappojen monipuolinen saanti. yrteistä esim. tribulus terrestris eli tribulus auttaa myös. sukupuolihormonien ensiaine on dehydroepiandrosteronisulfaatti eli dhea-sulfaatti, ja se, kuten moni muukin aine, tuotetaan kilpirauhasessa. se syntetisoidaan kolesterolista, josta syystä kolesterolia on oltava nykyisiä suosituksia enemmän myös terveyden kannalta. charles poliquin sanoo, että kaikista tärkein aine kunnon kannalta on dhea-sulfaatti. sitä saa parhaiten imeytyvänä männyn siitepölyuutteesta kielen alle otettuna. tämäntyylisiä ravinteita nautittaessa on tärkeää oppia myös rentoutua, sillä ne ovat myös kortisolin raaka-aineita. sukupuolihormonit toimivat katekoliamiinien ja glukokortikoidien kuten kortisolin kanssa. stressi tuottaa noradrenaliinia, adrenaliinia ja kortisolia, kun taas rentous ja sopiva aktiivisuus tuottaa androgeeneja.  

yhteenveto

nykyinen hallinto kannattaa asioiden erittelevää katsantoa. mikään ei kuitenkaan toimi vain niin. meidän on alettava ymmärtää keholliset asiat systeemeinä, ja parannettava asioita oireita syvemmältä. jos tarvitaan kemiallista apua, on toimittava yhteisvaikkuttavien aineiden avulla, varsinkin, kun vaikutetaan serotoniiniin, kuten esimerkiksi ssri-lääkkeillä. silloin on käytettävä myös mucunaa ja/tai l-tyrosiinia dopamiinin ja serotoniinin määrien tasapainottamiseksi ja ylläpitämiseksi. ne ovat tärkeässä osassa myös vuorokausirytmin ylläpitämisessä, ja uni on meille tärkeää niin loogisten aivotoimintojemme ylläpitämiseen kuin sukupuolihormonimäärien ja -tasapainon ylläpitämisessä. sukupuolihormonit, varsinkin androgeenit, ovat tärkeä osa jaksamistamme, immuniteettiamme ja terveyttämme.

https://henkipaja.palstahaku.com

Takaisin alkuun  Viesti [Sivu 1 / 1]

Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa